A GRK által ajánlott almok - mit jelent ez?

 A GRK tenyésztésvezetője által ajánlott almok közé azoknak a tenyésztőknek azon almai kerülhetnek fel, akik olyan párosítást végeztek, amely minden szempontból megfelel a GRK tenyésztési szabályzatának.
 

Ez azt jelenti, hogy a szülők megfeleltek a szigorú, az öröklődő betegségekre irányuló sokrétű szűrővizsgálaton, a küllemi és a viselkedésbeli, idegrendszeri tulajdonságokat tesztelő tenyészszemlén és képességvizsgán, és ellenőrzöttek a tenyésztés körülményei is.
 

Ez konkrétan azt jelenti, hogy a GRK egy alomellenőre személyesen, a helyszínen ellenőrzi a körülményeket, az anyakutya és a kölykök állapotát, a kölykök minőségét.
 

A kiskutyák ezután kerülhetnek csak törzskönyvezésre.
 

Minden, golden retrievert vásárolni szándékozónak azt javasoljuk, hogy kizárólag ilyen alomból vásároljon golden retriever kölyköt, még akkor is, ha - a háttérmunkát tanulmányozva érthető módon -, magasabb az áruk.

Az olcsó kiskutya melletti döntéssel ugyanis nem a megfelelő helyen spórol: könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a különbözetet vagy annál sokkal többet állatorvosi kezelésre kell majd költenie, nem beszélve a betegségekkel járó szenvedésről, fájdalomról. Egy kiskutya vételára, legyen az akámilyen magas, eltörpül amellett, amit majd a kutya élete folyamán rá kell költeni: színvonalas táplálás, akár csak megelőző állatorvosi kezelések, felszerelések, nevelés, kiképezés, stb. Ez pedig független attól, hogy mennyi az elején a kölyök ára.

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogyha valaki szaporítótól vásárol olcsó kutyakölyköt, akkor azzal a szaporító tevékenységét tovább támogatja.