Figyelem! Lassan túl vagyunk az átmeneti időszakon!

Mint előzőleg is jeleztük, az átmeneti időszakban elfogadtuk a korábban beszerzett szűrési eredményeket. Ez továbbra is igaz, a 2012. június 1. előtt született  és  a GRK törzskönyvezése előtti időszakban szerzett eredményekre. 
 
AZONBAN: lassan tenyészthető korba kerülnek a 2012. június 1. után született kutyák. 
Felhívom a figyelmet, hogy az ő esetükben már nincs lehetőség mérlegelésre: kizárólag és pontosan a tenyésztési szabályzatot betartva kaphatnak tenyésztési engedélyt. 
 

Mint láthatjátok, szépen gyülekeznek a tenyészengedélyes egyedek a listán. Azok a kutyák, akik megütik a tenyészthető minőséget, és a tulajdonosaik foglalkoznak is a tenyészértékbecslő vizsgálatok elvégzésével, nem okoz problémát a megszerzése. 

Ennek nagyon örülök, úgy néz ki, hogy a tenyésztési programunk jól működik. 

 
 

 

Az első lépések....

2013. június 1-től a GRK vezeti a golden retriever törzskönyvét Magyarországon.

Tenyésztési szabályzat bevezetésének átmeneti időszakára vonatkozó szabályok:

- a tenyésztési szabályzat a 2012. június 1. után született és tenyészteni kívánt kutyákra nézve kötelező, minden úgy, ahogy abban le van írva
- a 2013. június 1. előtti született eredményeket a tenyésztési szabályzathoz elismerjük. Ez érvényes... a tenyészszemlékre, kiállítási eredményekre, képesség- és munkavizsgákra, egészségügyi szűrésekre is.
- a már tenyésztésben lévő, vizsgázott vagy szűrt kutyáknak nem szükséges tehát új vizsgálatokat végezni
- ami ezidáig kötelező volt, (tenyészszemle, képességvizsga) az természetesen folyamatosan kötelező
- amelyik 2012. június 1. előtt született kutya nem rendelkezik korábbi szűrővizsgálatokkal, annak azokat azonban el kell végeztetni, amennyiben tenyészteni kívánják, 2013. június 1. után a tenyésztési szabályzatban leírt módon.
- amelyik kutyának minden feltétele megvan, csak a vállszűrést nem csináltatták meg, az a röntgen altatás nélkül pótolható. Nem végezhető el már vemhes kutyán.
- amennyiben egy tenyésztő egy alomra teljesíti a tenyésztési szabályzatban leírt összes feltételt, és alomellenőrzés is történik majd az alomnál, akkor az az alom felkerülhet a GRK által ajánlott almok listájára.
Tehát: a 2012. június 1. előtt született kutyák nem mentességet kapnak, hanem a korábbi eredményeik elfogadásra kerülnek.

 

Mi tehát az első teendő?

Azoknak kell sürgősen lépniük, akik a közeljövőben vagy almot várnak, vay fedeztetni fognak a  kanjukkal. Nekik először és sürgősen a tenyészteni kívánt kutya tenyészengedélyét kell kiváltaniuk.

Ha már megtörtént a fedeztetés akkor minél hamarabb, ha mostanában fog történni, akkor azután 8 napon belül kell beküldeni a fedeztetési igazolást. Az alom megszületése után 14 napon belül kell beküldeni az alombejelentőt.

Amihez kell, kérjük a megfelelő díj befizetését is igazolni: https://retrieverklub.hu/tenyesztes/dijtablazat.html

Kérem, minden kétség esetén kérdezzenek,  - de ne telefonon, hanem e-mailben -, hogy segíthessek.

Dr. Pórfy Tünde